Kako da zaštitite vaše dete tokom odrastanja?


Iskušenja kojima će biti izloženo dete tokom odrastanja

U 21. veku brojna su iskušenja koja sa svih strana vrebaju kako odrasle tako i decu. Svakodnevno smo svedoci vesti o problemima u koje su uvučena i deca: vršnjačko nasilje, narkotici, otmice, psihičko nasilje…
Zato je vrlo bitno da dok su deca još mala da im se usade osnovna načela, maniri, kultura, opreznost; da razlikuju šta je dobro a šta ne, da odrastaju u zdravom okruženju i da se nalaze u dobrom društvu lišenom pakosti, zavisti i zlobe.

Zato deci treba posvetiti i dosta vremena tokom detinjstva. Da pričate s njima i da im objašnjavate dobre i loše stvari, da im dajete svojim postupcima pozitivan primer, da se igrate s njima, ili ako za sve to nemate dovoljno vremena da im u slobodnom vremenu sugerišete i uputite ih na neke aktivnosti koje će im biti od koristi i koje će ih odgajati u zdravom duhu.

Aktivnosti koje pomažu deci u građenju životnih veština

Uglavnom to mogu biti neke aktivnosti u okviru odredjenih udruženja, društava, radionica i dr. koje imaju odredjeno ustrojstvo, pravila, i uče decu pored glavnih aktivnosti i korisnim životnim veštinama i učenjem određenih opasnosti i kako se zaštititi od njih.
Takođe takva mesta su i sportski klubovi, a posebno borilački, jer oni imaju ustrojstvo već navedenog tipa, gde možete očekivati da će dete biti edukovano u duhu: discipline, odgovornosti , samopouzdanja i samopoštovanja .

Tako bi od malena sticali neke od najbitnijih stvari u životu.
Dete s takvim navikama i sposobnošću je mnogo spremnije da se suoči sa izazovima i izbori se s njima, kao i da zaštiti sebe od mnogobrojnih loših uticaja u savremenom društvu.
Naravno tu morate biti obazrivi kod izbora sporta a i trenera. Većina trenera jesu kvalifikovani ali nisu svi treneri i dobri treneri za decu.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *