10 koristi koje deca imaju treniranjem kik-boksa


Zašto bi dete trebalo da trenira kikboks?

Individualni sportovi kao što su boks i kikboks, su odlična aktivnost za decu, kojima se kroz trening ovih sportova pruža mnoštvo benefita i to ne samo fizičkih.

Mada postoje određene predrasude kod roditelja u vezi ovih sportova, u klubu koji ima iskustvo dugogodišnjeg rada s decom i kvalitetnog i stručnog trenera, deca mogu da imaju više koristi nego u bilo kojem drugom sportu.

Učestvovanje na ovim treninzima pomaže deci u izgradnji čvrstog samopouzdanja, samopoštovanja, a postoji i sistem motivacije učenika da ostvaruju dobre rezultate u školi. Na treninzima će naučiti šta znači postavljati ciljeve i istrajno vežbati do ispunjenja istih.

Glavnih 10 razloga zbog kojih bi vaše dete imalo koristi od treniranja ringovnih borilačkih sportova su:

1. BOLJI REZULTATI U ŠKOLI

 

Više istraživanja je pronašlo vezu između zahtevne fizičke aktivnosti i uspeha u školi jer se oslobađanjem viška negativne energije kroz intenzivne vežbe kao npr. na box džakovima utiče na poboljšanje koncentracije i bolje rezultate u školi. Pored toga trener zahteva dobar uspeh u školi i nagradjuje one koji imaju dobre ocene i koji se popravljaju.

 

2. BOLJE SOCIJALNE VEŠTINE

 

Pomislite šta sve može da se nauči tokom treniranja borilačkih sportova: poštovanje pravila, samokontrola, socijalizacija sa drugarima iz kluba, uvažavanje protivnika, itd.  Deca se kroz takav trening bolje opuštaju i sklapaju poznanstva i trajna prijateljstva. Zato i ne čudi činjenica da deca koja su aktivna u borilačkim sportovima odrastaju u prave lidere i snažne ličnosti.

 

3. PREVENCIJA UPOTREBE DROGE I ALKOHOLA

 

Deca koja teže vrhunskoj formi i podležu antidoping kontrolama sigurno neće  koristiti drogu ili alkohol, dok će trener koji postavlja pravila o ponašanju, služiti kao pojačani korektor u stalnom povećavanju svesti o štetnosti i pogubnom rezultatu bolesti zavisnosti.

 

4. POBOLJŠANJE SAMOPOUZDANJA

 

Deca koja se bave boksom i kikboksom vremenom stiču veru u sebe i uz pozitivnu podršku i podsticaj od drugara i trenera, imaju daleko više sampouzdanja od onih koji se ne bave ovim sportom. Istraživanja su pokazala da deca iz borilačkih sportova pogotovo ovih koji važe za najteže imaju veći stepen samopouzdanja u odnosu na druge sportove.

 

5. PREVENCIJA GOJAZNOSTI

 

U današnje vreme sve je više gojazne dece a većina njih će izrasti u odrasle gojazne osobe ukoliko se na vreme ne uključe na neku fizičku aktivnost (normalno uz izbalansiranu ishranu). Jedan od najboljih načina da se smanji rizik od oboljevanja su redovni treninzi boksa i kikboksa koji su i najpoznatiji kao žestoki “sagorevači masnih naslaga”. Takodje na treningu se dosta razgovara i o zdravoj ishrani.

 

6. EMOCIONALNA KONTROLA

 

Učenje i aktivno učešće u sportu je dobar način za decu da nauče da kontrolišu svoje emocije. Uvek će biti pobednika i gubitnika, a deca treba da budu spremna i na jedno i na drugo. Trenirajući, deca će naučiti da rešavaju probleme što je značajan faktor u emocionalnoj kontroli.

 

7. NAPORAN RAD = REZULTAT

 

Što ranije uspete da iskomunicirate sa detetom da je dobar rezultat proizvod napornog rada, to bolje za njega. Ne postoji zamena za naporan rad. Principi koje deca uče kroz boks i kikboks će ostati u njima celog života – kako u školi tako i tokom radnog veka.

 

8. BOLJE UPRAVLJANJE VREMENOM

 

Deca uče da uklapaju svoje sportske i vanškolske aktivnosti sa redovnim obavezama kao što su domaći zadaci i kućni poslovi. Veština upravljanja vremenom će ih dovesti do dobrih rezultata u školi a kasnije i u poslovnoj karijeri. Na treningu se deci zadaju planovi i rasporedi časova treninga i redovnih kućnih obaveza.

9. IZGRADNJA TIMSKOG DUHA

 

Nema boljeg osećaja nego da budete deo nekog kluba. Deca koja se bave borilačkim sportom izgradiće prijateljstva sa drugarima iz kluba i trenerima koji će im biti od koristi da se snađu i u školi i u daljem životu. Kroz ove veze deca grade timski duh, uče kako da na miran način reše konflikt, kao i kako da pruže podršku i ohrabruju druge oko sebe.

 

10. PRAVILA I PRAVIČNOST

 

Deca, kroz sport, uče da poštuju pravila i da zbog nepoštovanja istih snose posledice. Ona će im pomoći da unaprede sportska iskustva, ali i da nauče na iskrenost, istinoljubivost i na to šta je pravilno, a šta nije. Takodje će steći osećaj da se uvek zalažu za pravdu i pravičnost.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *