Kako odabrati odgovarajući sport za dete


Bez obzira da li se vaše dete odlučilo na sport koji će trenirati, nekoliko pravila koji su skoro univerzalna za odabir kluba, bez obzira o kom se sportu radi. Odabir pravog kluba za vaše dete zavisi od nekoliko stvari.

Obično kod malih klubova dosta zavisi od samog trenera.
90% klubova u našoj zemlji spadaju u uslovno rečeno “male” klubove sa jednim ili nekoliko ljudi koji su stalno zaposleni. Takvi klubovi koji nisu profesionalni ili nemaju neke jake sponzore već se bave edukacijom poput “ sportskih školica” trener je glavni oslonac I od njega zavisi mnogo toga.
S toga porazgovarajte s nekim čije dete već trenira u potencijalnom klubu. Pitajte roditelje kako su zadovojni i kakvo ponašanje ima trener.

Osnovno je da proverite da li je on neko ko se pridržava spotskih načela ili je sklon konzumiranju alkohola, pušenju ili nekim trećim porocima. Takodje je bitnmo kako se ophodi I da ima visoke kriterijume ponašanja i izražavanja pri vodjenju treninga.
Neretko je da medju sportskim radicima ima i takvih ljudi.

Nemojte se ustručavati da proverite ili pitate trenera o njegovoj stručnosti, iskustvu i uspesima. Takodje je bitno da dodjete s detetom I pogledate trening. Ukoliko vam se na prvi pogled svidi, nemojte se odmah zaletati. Obično je u ozbiljnijim klubovima otvorena mogućnost probnog treninga ili jednog kraćeg probnog perioda pa iskoristite takvu mogućnost pre konačnog upisa.
Pogledajte kakva je sala u kojoj se trenira i da li su uslovi dobri za vaše dete. Ukoliko grupa ima zajednički trening dece I odraslih to će vam biti znak da se ne obraća pažnja na specifičnost treninga za decu.
Pored toga bitno je da vidite da li na treningu vlada red I disciplina I kako se odnosi trener prema učenicima I da li svoj posao obavlja s ljubavlju. Raspitajte se da li se u klubu gaji osećaj pravednosti, drugarstva, fer pleja i u suprotnom, da li se ne toleriše kršenje pravila I da se ne dozvoljava nasilničko i nesportsko ponašanje

 

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *