Povratak u školu: Podsetnik za sigurnost deteta na putu do škole


Podsetnik za sigurnost deteta na putu do škole

Evo nekih Saveta za veću sigurnost koju treba podeliti s decom kako bi bio bezbedniji njihov odlazak i povratak u školu

Učenici svakodnevno odlaze u školu i mogu se naći u nekim situacijama i okolnostima gde se mogu desiti neke neprijatne stvari. Ovde ćemo se prvenstveno okrenuti problemu njihovog puta, od kuće do škole, i obrnuto,  na šta deci kao roditelji, trebamo skrenuti pažnju kao potencijalnim opasnostima.

Deca uglavnom odlaze do škole na 3 načina: autobusom ili autom roditelja, biciklom a najčešće peške. Po dugogodišnjem istraživanju kanadskog instituta, najbezbedniji odlazak u školu je autobusom, pa porodičnim autom, a zatim biciklom i peške. Tu su, na velikom uzorku učenika, bile uključene brojne okolnosti na putu od škole do kuće od: saobraćajnih nesreća, lakših nezgoda pa čak i nasilništva i pokušaja otmice dece.

Povratak u skolu autobusom

 Putovanje autobusom

Deca u velikim gradovima ili manjim naseljima koja putuju do grada prevoze se autobusima kod kojih trebaju da vode računa o sledećem:

 1. Da dodju na autobusku stanicu najmanje pet minuta pre vremena polaska autobusa. Nikada ne trebaju da trče i da se hvataju, nakon polaska autobusa u pokušaju da ga zaustave . Ako propuste autobus, neka se vrate kući, ili a kasnije će izvestiti učitelja i truditi da se više ne ponovi.
 2. Da uvek budu na pločniku, daleko od kolovoza i ostanu tu, dok se autobus, potpuno ne zaustavi i otvari vrata.
 3. Ako vaše dete treba da predje ulicu, naučiti ga kako da gleda prilikom prelaska ulice.
 4. Neka koristite rukohvat prilikom ulaska i izlaska iz autobusa.

 Putovanje kolima

Roditelji i staratelji koji odvoze decu, moraju poštovati sigurnosne mere u blizini škole i na pravilnim mestima ispustiti i pokupiti svoju decu. Poštovati ograničenja brzine ispred škole.

Povratak u skolu biciklom

Putovanje biciklom

Da bi vozila bicikl do škole, deca moraju biti dovoljno zrela (minimalno 9 – 12 godina) i moraju imati dovoljno iskustva. Učenik – biciklista, bi trebao biti u stanju okretati se napred i proveravati iza sebe, bez ikakvog ljuljanja. Kako bi se osigurala što bolja bezbednost mladog bicikliste mora:

 1. da nosi ispravno postavljenu kacigu, i ima odeću koja je pogodna za vožnju bicikla (npr nogavice svojih pantalona uvučene).
 2. da su njihovi bicikli opremljeni propisno i da su u dobrom stanju. Bicikl treba da ima zvono, i dobra ideja je, da ima sigurnosnu zastavu.
 3. da znaju i poštuju sva saobraćajna pravila, znakove i signale. Oni moraju sa sigurnošću signalizirati skretanja i zaustavljanja. Voziti u ravnoj liniji, u istom pravcu kao i zaustaviti se na svaki znak stop.
 4. Nikada ne voziti po mraku. Ako starije dete mora voziti u mraku, pobrinuti se da ima reflektujući prsluk i noćni-pribor (npr reflektor i svetlo)

Povratak u skolu Opasnost Neznanca

Pešačiti do  škole

Najrizičnija kategorija je ova, koja ima opasnosti i u saobraćaju i u kontaktu sa drugom decom i nepoznatim osobama, pogotovu ako deo puta prelaze sama. Roditelji i staratelji moraju razgovarati o pravilima sigurnosti u saobraćaju i značaju ne prihvatanja vožnje ili bilo kakvog drugog poziva od stranaca. Najbolje je da idu sa društvom i stalno fokusirani, da idu pravo kući. Roditelji sa decom pešacima, moraju :

 1. Dogovoriti siguran i direktan put od škole do kuće. Opasnosti treba identifikovati (npr. prugu, blizinu reke ili druge vodene površine, gradilišta, prometne raskrsnice itd.) i odredjenu rutu, kojom će uvek prolaziti uz sigurnosna pravila koja treba dogovoriti.
 2. Ostati tokom puta na trotoaru kad god je to moguće. Ako negde nema trotoara, uz samu ivicu puta biti u saobraćaju.
 3. Prelaziti ulicu samo na označenim pešačkim prelazima i naučiti gledati levo, desno i opet levo pre postupka, čak i na raskrsnicama sa pešačkim znakom.
 4. Pričekajte dok je gust saobraćaj da dodje do zaustavljanja vozila pre nego što predjete. Ako ne staju pobrinite se da vozači pred vas prodju pa tek kad nema nikog.
 5. Ne ulazite u razgovor sa nepoznatim ljudima koji vam traže pomoć ili žele da vam poklone nešto. Imajte na umu da deca nemogu da pomažu nepoznatim osobama. Svest o Opasnosti Neznanaca uvek treba da bude prisutna.

 

Prevencija je ključ za sigurnost. Uz edukaciju i razgovor, sva deca trebaju da budu sigurna i spremljena za polazak u školu i vraćanje kući. Uzmite vreme da podelite ove vredne savete i dogovorite procedure sa decom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *