7 opasnosti od kojih morate zaštititi dete tokom detinstva


Tokom detinjstva deca su izložena raznim opasnostima

Svaki roditelj kada dete nije sa njim, već je npr. ostalo samo kod kuće, nalazi se u školi, na igralištu, kod drugara, na putu itd. se suočava sa određenom strepnjom. O svim tim problemima decu treba edukovati i naučiti ih odredjena pravila ponašanja, prevenciju i izbegavanja tih problema.

Najkritičnijih 7 opasnosti na koje roditelji treba posebno da obrate pažnju su:

 

Opasnost u Saobraćaju

U saobraćajnim nesrećama u Srbiji od 2010. do 2014. godine, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, povređeno je 7.783 dece mlađe od 14 godina i izgubili su život 82 dece. Ovo je podatak koji dovoljno govori koliku pažnju treba posvetiti konstantnom ponavljanju o pravilima saobraćaja i poštovanju istih.

traffic-officers-banner-9771738

Higijena i zdravlje

U toku prethodnih decenija broj infektivnih bolesti se dosta povećao i u dečijim kolektivima je povećan rizik od nastanka takvih bolesti. Doba godine kada deca idu u škole, vrtiće, produženi boravak, imaju znatno veći procenat oboljevanja od infektivnih bolesti od perioda npr. kada su na raspustu i kad ne idu u školu. Učenje deteta određenom  pridržavanju protokola za higijenu ruku, korišćenja papirnih maramica, izbegavanja kontakta sa decom koja imaj virus, ishrana s dosta voća itd. će umnogome smanjiti rizik od infekcije deteta.

 

Vršnjačko nasilje

Istraživanje koje je obavljeno na ukupno 1.257 anketiranih u Srbiji u 37 osnovnih i 35 srednjih škola pokazalo je da je čak 73 odsto dece saopštilo da se vršnjačko nasilje dešavalo u školama često, povremeno ili retko. Ono se kreće od raznih oblika psihičkog do fizičkog nasilja. Time se dokazuje koliki je to problem u odrastanju današnje dece sa kojima će se velika većina roditelja suočiti.

verbal-bullying-cartoon

Vatra i struja

U brojnim požarima koji se dešavaju svakoga dana dešavaju se nesreće sa povredama a i tragičnim ishodom. Uglavnom se u takvim vestima koje čujemo, pominju kao žrtve deca. Konstantnom edukacijom dece o opasnostima od vatre i uzrocima dete će biti mnogo pažlivije i bezbednije.

opasnost od vatre i struje

Poroci alkohol duvan i narkotici

Deca su još u detinjstvu izložena cigaretama, alkoholu i drogama – porocima koje mladi promovišu kao “kul” stvari. Roditelji zato, više nego ikad pre, moraju da pričaju o bolestima zavisnosti. Bitno je i da svojim ličnim ponašanjem i primerom im dajete model kako ne bi deca ušla u ovaj problem iz koga se jako teško izlazi.

Opasnost od Neznanca

Realnost današnjice su i potencijalne opasnosti u susretu s nepoznatim licima s kojima se susreće vaše dete. U poslednje vreme su učestali slučajevi kidnapovanja, napastvovanja dece i pokušaja otmice .  Bilo da je to na putu do škole, u dvorištu ili u parku, vaše dete može biti potencijalna meta otmičara silovatelja i drugih poremećenih osoba. Zato dete morate naučiti strategijama, kako da preventivno deluje i izbegne opasnost, ali i kako da se ponaša ukoliko do neželjenih situacija dođe.

stranger-danger

Prirodne i elementarne nepogode

Niske temperature, sneg, led, nabujale reke, poplave, zemljotresi – sve su to događaji koji su poslednjih godina nisu više naslovi u vestima koje gledamo u svetu već su stvarnost koja se dešava u našem najbližem okruženju. Svedoci smo velikog broj problema u raznim oblastima života koji su bili prouzrokovani delovanjem prirodnih sila i nephodno je decu naučiti i kako da se ponašaju i šta da urade u određenim situacijama.

 

O svim ovim temama mi edukujemo naše najmladje članove u klubu a organizujemo i posebne kurseve iz najkritičnijih pomenutih oblasti da bi naša deca bila što bezbednija.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *