Kako da povedete dete na mesta gde mu se ne ide, bez prepirke i ubedjivanja?


Dali imate problem sa detetom da negde ne želi da ide?

 

Svima je poznat problem sa kojim se većina roditelja susreću, već od najmladjih dana deteta, pri odlasku u nove sredine poput: polaska u jaslice, zatim i kasnije vrtić, kao i razna druga mesta prilikom odrastanja.

Kada je reč o mestima na koje se odlazi sitematski tj. redovno npr. jaslice ili vrtić, savetujem Vam da što više razgovarate sa njim o tome kako mu je protekao dan i da mu pružate više pažnje i ljubavi nego što to inače činite jer ono prolazi kroz težak period. Predložite vaspitačicama da ga uključe u neku grupnu aktivnost sa ostalom decom, da ga uvedu u društvo ukoliko se ono samo ne uključuje.

Možete pokušati da sa nekom od mama čije dete ide u grupu sa Vašim, dogovorite za zajednički izlet u park ili slično. Tako ćete mu dati priliku da se zbliži sa drugarom, ali na njegovom terenu, koji mu je poznat i gde nema konkurencije tj. druge dece. Posle će mu biti lakše da boravi i priđe mu  da se igraju u zatvorenom prostoru. Tako ćete posle izvesnog vremena doći u situaciju da više neće biti takvog otpora, prepirke i ubedjivanja prilikom odlaska.

 

Nemojte da upadnete u zamku da nalazite izgovore zbog kojih ne bi trebalo da ga dovodite u vrtić. Ukoliko ga ne dovodite redovno, može se desiti da se ne adaptira ni za godinu dana. Veliku grešku čine roditelji koji dete dovode u vrtić npr. tri dana zaredom pa četvrtog dana popuste i reše da ga ne dovedu.Zapamtite, dete se navikne na vrtić, samo ako redovno dolazi.

Za kasniji period tj stariju decu uzrasta mladjih osnovaca od I – V razreda, kada je u pitanju odlazak povremeno na odredjena mesta podeliću s Vama jedan jednostavan trik koji možete koristiti da bi ste zainteresovali svoju decu koja zapravo ne žele napustiti kuću i udaljiti se od svojih kompjutera, igrica, tv emisija, crtanih filmova.
To posebno važi za ona mesta na koje ona zapravo ne žele otići… Znate, to su kao nove sredine ili nova škola, radionica, kod prijatelja, kod lekara i tome slično.

Ovde dolazimo do trika …

Sledeći put kada želite da vaše dete ode negde (bez muke ili prepirke) …
Pitajte ih da učine nešto što im se baš generalno ne sviđa.
Dakle, zatražite da počiste dvorište ili očistite svoju sobu, itd, itd, itd
Zatim – pitajte ih jesu li spremni za “predah” i otići će s vama gde god vam je potrebno da odete tog dana.
Vaše dete će biti oduševljeno da prestane da radi dosadan zadatak a pri tome će i učiniti nešto novo i drugačije.
Čak i ako je to nešto, što uobičajeno baš i ne voli.

Vidite, kad dete radi nešto što mu se ne sviđa – uzimanje pauze zvuči kao jedna od najprivlačnijih stvari na svetu.
Čak i ako je ta pauza nešto drugo, što im se ne sviđa! Čini se kao manja „gnjavaža“ od trenutnih obaveza.
Isprobajte! I javite nam kako je prošlo..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *